W nowej linii Fischera pojawiły się deski o niezwykle bogatym charakterze - tegoroczną grupę High Performance tworzą trzy modele o wdzięcznej nazwie Progressor.
Specyficzna konstrukcja tych nart sprawia, iż dzioby i piętki mają różne promienie sprzętu, dzięki czemu łączą w sobie cechy nart slalomowych i gigantowych. To sprytne rozwiązanie Fischer określa mianem - Dual Radius System. Taka geometria nart sprawia również, że łatwiej i szybciej inicjują skręt i genialnie radzą sobie na przygotowanych trasach. Wymieniając najważniejsze cechy Progressorów należy zwrócić uwagę na ich uniwersalny charakter - tak samo dobrze poruszają sie krótkim, jak i długim skrętem, są agresywne, choć dzięki dość szerokiej, 70-milimetrowej talii potrafią wybaczyć drobne błędy w technice jazdy. Po stokach poruszają się płynnie, są niezwykle zwinne i wiedzą, co znaczy dobrze trzymać krawędź.
Zaawansowana technologia, konstrukcja sandwichowa i drewniany rdzeń Dzięki konstrukcji sandwichowej i zastosowaniu drewnianego rdzenia w modelach Progressor 9+ i Progressor 8+ spełnią one oczekiwania wytrawnych narciarzy o zacięciu sportowym. Od RC4 Progressor odróżnia się kolorystyką szaty graficznej.
Podobnie, jak w najwyższych modelach RC4, Fischer zastosował w Progressorach system Flowflex - znane rozwiązanie technologiczne, określane mianem pierwszego na świecie "systemu zawieszenia" w nartach (Skifahrwerk). Dzięki niemu narty, nawet w miejscu pod płytą mogą swobodnie się wyginać, neutralizując wpływ negatywnych czynników zewnętrznych. Sprawdzony system Fischera został wyróżniony wieloma międzynarodowymi nagrodami.
Soma Progresor 120 lub 100 do pary! Narty z serii Progressor najlepiej skompletować z butami Soma Progressor 120 lub Soma Progressor 100. Pierwszy z wymienionych ma konstrukcję typowego buta z grupy race (FFS Race Fit, Double Canting, Adjustable Spoiler i Soma-Tec), drugi natomiast przeznaczony jest dla zaawansowanych narciarzy poszukujących nieco miększych butów (FFS Performance Fit, Single Canting, Adjustable Spoiler i Soma-Tec).
Źródło: Fischer / skionline.pl
Podyskutuj o tym na forum
|